Trzeszczące plastiki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ryszek
    Classic
    • 2016
    • 1

Trzeszczące plastiki

kiedyś w Gliwicach miałem taką akcję. Gościu w Golfie I strasznie chciał się w pyskówki wdawać i aerobik ćwiczyć przez boczną szybę :roll: Kolega coś tam odpowiedział i się zaczęło... A, że się spieszyliśmy to mówię "olej gościa idziemy". I to dopiero był powód wk.. jegomościa jak zobaczył, że go olewamy. Jechał za nami chyba ze 100m i darł ryja przez okno, a my opłotkami i tylko było widać jak krąży bo nie potrafi znaleźć dojazdu do nas :twisted: Od tego czasu na chamstwo uśmiecham się i pozdrawiam, i patrzę jak szyja puchnie u gościa :twisted:
  • marmus
    Classic
    • 2013
    • 3

Trzeszczące plastiki

Witam .
    Odebrałem moją O3 1,4 TSI w sierpniu tego roku.
    Od pewnego czasu na nierównościach słychac jakieś dziwne dzwięki dochodzące jakby z drzwi pasażera ( trzeszczenie , wibracje)
    Przyznam , że jest to dośc denerwujące.
    Czy ktoś miał z czymś takim do czynienia i jak myślicie czy można z tym jechac do serwisu?

[ Dodano: Czw 21 Lis, 13 19:13 ]
    Mariusz

Komentarz

• greg505
      L&K
      • 2013
      • 1239

Re: Trzeszczące plastiki

Zamieszczone przez marmus
      jak myślicie czy można z tym jechac do serwisu?
      No jasne, przeciez po to sie kupuje nowe auto zeby moc, w razie problemow skorzystac z gwarancji
      Black magic

Komentarz

• lukaszc2
        Rider
        • 2013
        • 376

Sprawdź czy coś nie trzeszczy w schowku (wyjmij wszystko ze schowka). Czasami dźwięki się tak rozchodzą, że wydaje się, że coś trzeszczy a trzeszczy coś innego, ja słyszałem jakieś dziwne odgłosy w bagażniku a okazało się, że fotelik na isofix hałasował.
        Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• sangod
          Classic
          • 2013
          • 38

Mialem to samo i co sie okazalo.... Ze w schowku nawigacja "zle" lezala.
          O3 Combi Ambition Czarny 1.4 DSG + Amazing + kilka innych dodatków

Komentarz

• kylo76
            Rider
            • 2013
            • 743
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez marmus
            dochodzące jakby z drzwi pasażera
            Też tak miałem w okolicy przedniego słupka, pojechałem do ASO stwierdzili, że stuka przewód paliwowy :?: i go lepiej umocowali. Po pewnym czasie stukanie ustało.
            Do serwisu jedź jak najbardziej, od tego masz gwarancję a oni od tego są żeby czasem coś poprawić (nie psując innych rzeczy).
            O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• Robertos1
              Classic
              • 2013
              • 23

Ja mam to samo, podejrzewałem i z resztą cały czas podejrzewam, że coś się dzieje ze schowkiem pasażera. Samochód do serwisu odstawiałem już z tym problemem 4 razy, za pierwszym razem rozebrali i złożyli schowek, za drugim razem przesmarowali uszczelki w drzwiach, za trzecim razem znaleźli przyczynę, podobno jakaś maskownica od nawiewu w przestrzeni przy nogach pasażera się poluzowała i po tej interwencji faktycznie przez około 2 tygodnie wszystko było ok. Ostatnio jednak znowu problem się pojawił, odstawiłem auto po raz czwarty, tym razem stwierdzili, że trzeszczy zapach samochodowy umieszczony w nawiewie po prawej stronie, przy szybie pasażera :evil:
              Przyznam szczerze, że jeżdżę tak (bez tego zapachu) od poniedziałku (03/03) i jest lepiej, aczkolwiek, dzisiaj trzeszczenie wydaje się, że znowu powróciło :shock:

Korzystając z okazji, jak u Was wygląda sprawa "maskownicy" / "klaksonu" od poduszki powietrznej kierowcy? U mnie, jest ona na tyle nie do końca odpowiednio zamocowana, że potrafi przesunąć się podczas kręcenia kierownicą z takim nieprzyjemnym uczuciem przeskoku, jest to delikatne, ale odczuwalne. Przy postoju, przy centralnie ustawionej kierownicy, maskownicę można przesuwać lewo lub prawo. Podobno w każdej O3 tak jest - tak mnie zapewnili w serwisie, teraz konsultują to jeszcze ze Skodą.

Komentarz

• kylo76
                Rider
                • 2013
                • 743
                • Octavia III (5E3)
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie nic się nie przesuwa na kierownicy, ale też za klakson nie szarpałem żeby to sprawdzić. Możliwe, że serwis mówi to, ot tak żeby coś powiedzieć. Poproś o to na piśmie.

Dokonałem inspekcji. I faktycznie trochę się rusza (trzeba się do tego przyłożyć najlepiej obydwoma rękami, bardziej w pionie niż poziomie), ale: raz - klakson jest na środku, więc jakiś skok tego dekla musi być, dwa - tam jest "jasiek" i przy odpaleniu dekiel musi odpaść więc nie może być wpasowany na sztywno. Tak sobie przynajmniej to tłumaczę. Mnie to nie przeszkadza.
                O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• greg505
                  L&K
                  • 2013
                  • 1239

Robertos1, w salonie pewnie maja inne o3, chyba bardzo szybko sie przekonaja ze sa w bledzie.
                  Jak czytam juz kolejny raz o problemach z aso, to ciesze sie ze nie musialem ich jeszcze odwiedzac :?
                  Black magic

Komentarz

• skaler
                    Classic
                    • 2014
                    • 2

Dziś pisałem do Centrali Skody czy mają jakąś konkretną wiedzę na temat tych trzasków z okolicy drzwi. U mnie przy jeździe po nierównościach wydają taki dźwięk jakby były niedomknięte. Zobaczymy co odpiszą.
                    A co do maskownicy to trzymie się na swoim miejscu bez żadnych przesunięć.

Komentarz

• mac_aaron
                      Elegance
                      • 2012
                      • 984
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez skaler
                      Dziś pisałem do Centrali Skody czy mają jakąś konkretną wiedzę na temat tych trzasków z okolicy drzwi. U mnie przy jeździe po nierównościach wydają taki dźwięk jakby były niedomknięte. Zobaczymy co odpiszą.
                      A co do maskownicy to trzymie się na swoim miejscu bez żadnych przesunięć.
                      Jasne na pewno się przyznają, "Szanowny panie, daliśmy dupy jeśli chodzi o jakość plastików drzwi, proszę przyjechać na serwis, napisać na OCP i zadzwonić do gazety, obiecujemy poprawę".

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

;-)

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

Robertos1, z tym trzeszczeniem to poobserwuj czy nie dzieję się to przy jakiejś określonej temperaturze zewnętrznej...
                          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Robertos1
                            Classic
                            • 2013
                            • 23

Dzięki,
                            ale niestety nie ma to znaczenia, dzisiaj np.: było w granicach 8 stopni na plusie i trzaski znowu się pojawiają.

Komentarz

• lukaszc2
                              Rider
                              • 2013
                              • 376

Też słyszę trzeszczenie w okolicach drzwi pasażera jak jadę wolno po nierównościach, ostatnio delikatnie uchyliłem szybę w drzwiach pasażera dosłownie milimetr i trzeszczenie ustało. Pozostało tylko kupić silikon w sprayu i psiknąć tam gdzie wchodzi szyba na górze w uszczelkę.
                              Spróbujcie w momencie gdy słyszycie trzeszczenie lekko uchylić szybę pasażera.
                              Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

lukaszc2, to mi teraz zapodałeś rozwiązanie mojego problemu jak myślę - szukam już od dwóch miesięcy gdzie może się kryć przyczyna trzeszczenia przy drzwiach (co prawda S2), ale na to jeszcze nie wpadłem.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

są takie przypadki , fakt , szyba się opuszcza , trzeba delikatnie ją w dół tylko że przy elektrycznych jest ciężko tak wsiąść z 0.5mm...
                                  ostatnio tak w polo miałem.
                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Chris11
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1587

Potwierdzam... Miałem to samo w swojej Ibizie 6L. Uszczelka okna kierowcy przy maksymalnie zamkniętej szybie trzeszczała.
                                    Myłem ją, psikałem silikonem i nic to niestety nie dawało.

Komentarz

• skaler
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 2

W końcu znalazłem u siebie przyczynę tego denerwującego trzeszczenia. Okazało się, że to nie drzwi ani nic w ich okolicy. Przyczyną tych odgłosów były okulary przeciwsłoneczne umieszczone w schowku na podsufitce. Mimo gumowej kładki w nim umieszczonej okulary lekko się przemieszczają i same rezonują od drgań na nierównościach.
                                      Od stąd cała przyczyna "trzeszczących" plastików w mojej Octavi

Komentarz

• trasat23
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 417

tyle szumu o nic. Czy pozostałym już przestało w związku z tym trzeszczeć. Toż to jakaś epidemia miała miejsce. I nagle ucichło
                                        www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• Enriquez
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7685
                                          • Superb III (3V3)

a masz jakiś z tym problem?
                                          Pozdrawiam
                                          Marcin

Komentarz

• trasat23
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 417

Zamieszczone przez Enriquez
                                            a masz jakiś z tym problem?

Kto Ja?
                                            www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• Ceed1
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 461

Też twierdzę, że trzeba być łosiem żeby męczyć serwis i ułożyć historię nie wykluczając najpierw najbardziej oczywistych spraw.

Komentarz

• Robertos1
                                                Classic
                                                • 2013
                                                • 23

No niestety, problem sam się nie rozwiązał, znowu zaczęło trzeszczeć. Stronę prawą mam już "pustą", żadnych przedmiotów które mogą wywoływać takie dźwięki, niestety też nie szyba czy okulary ;-).
                                                Kłania mi się chyba kolejna (czwarta) wizyta w serwisie :-(

Komentarz

• mitmar
                                                  Drive
                                                  • 2005
                                                  • 47

W Fabii potrafią trzeszczeć zamki drzwi. Pomaga np. oklejenie taśmą izolacyjną rygla w miejscu, w którym współpracuje on z zamkiem w drzwiach.

Pzdr z Poznania

Komentarz

Pracuję...